מחנק אשראי

מחנק אשראי

מחנק האשראי הינה תופעה שבה עסקים הפועלים בענף מסוים ולמעשה, כמעט בכל המגזר העסקי, מתקשים בגיוס אשראי, בין כתוצאה מתקופת מיתון או אם בעקבות רמת סיכון גבוהה שמעניקים הבנקים לענף או למגזר.

במצב כזה עסקים בעלי רף התחייבויות גבוה אינם יכולים לגייס אשראי נוסף לעסק שלהם, ללא הצגת נכסים וביטחונות בשווי ההלוואה הנדרשת. כך נוצרת בעיה שבה לאותם עסקים אין את היכולת למנף את הנכסים המעטים שברשותם לגיוס הלוואות בשווי גבוה יותר במטרה לייצר צמיחה עתידית במחזור ההכנסות. מחנק האשראי פוגע מאוד בפעילות השוטפת של עסקים, לרבות עסקים קטנים, ומהווה חסם לאותם עסקים קטנים בכל הנוגע לקצב הצמיחה וההתפתחות הבריאה של פעילותם.

עסקים אשר סובלים בד"כ ממחנק האשראי הם עסקים הזקוקים להלוואות למימון כמו עסקות ייבוא אשר נחסמות מלייבא סחורה כחלק מהפעילות השוטפת, עסקים אשר מעוניינים להיכנס לפרויקטים נוספים אך אין להם את התזרים להצגת ערבויות הנדרשות לצורך השתתפות במכרזים חדשים, עסקים אשר דוחים פרויקטים עתידיים מתוך החשש שלא יצליחו לממן את העלויות הראשוניות עד לקבלת התמלוגים, עסקים המעוניינים לבצע רכישת של מלאי נוסף לטובת הגדלת מחזור המכירות אך חוששים לעשות זאת על ידי ניצול מסגרת האשראי שלהם ועוד. אותם עסקים אשר מוגבלת עבורם האפשרות לגייס אשראי נוסף נאלצים לנצל את מסגרת האשראי שלהם או לקחת הלוואות גישור.

צעדים אלה מלווים בעלויות ריבית גבוהות ובתנאים תזרימיים לא נוחים. מה שמאלץ לוותר על עסקאות עתידיות ואף במקרים חמורים יותר נפגעת היכולת התזרימית של העסק לממן את הפעילות השוטפת הקיימת כמו רכישת מלאי ושכר עובדים, דבר שעשוי להוביל בסוף לסגירת העסק. העיוות העיקרי ביותר שגורר מחנק אשראי הוא שעסקים רווחיים שלהם פעילות בריאה נאלצים לממן את הפעילות התפעולית מהרווחים הפרטיים , ללא יכולת מינוף חיצונית שעתידה לייצר רווחים גדולים אף יותר. עסקים אלה נאלצים "לדרוך במקום", מצב בעייתי ומסוכן עבור עסקים קטנים כאלה שאין להם את האפשרות לפעול ללא המשך צמיחה.

בעשור האחרון פעמיים היתה תחושה של מחנק אשראי במערכת הבנקאית. לקוחות עמדו בתור לאשראי בבנקים הגדולים ונתקלו בסירוב. ואולם מי שכן הרוויח מהמצב הזה הן חברות הביטוח, שהיזמים בענף הנדל"ן פנו אליהם, וכך המאזן השתנה ונמצא כיום בצד של הלקוחות והיזמים, כשהכוח עבר לידיהם הם הפכו למחוזרים על ידי גופים רבים. דבר שהתברר כנכון ליזמים בתחום הנדל"ן לרקום מערכת יחסים עסקית מגוונת ממקורות נוספים וזאת משני טעמים. ראשית, מסוכן לשים את כל הביצים בסל אחד. במצב שבו לחברה יש כמה פרויקטים, מומלץ לפזר את חלקם במערכת הבנקאית ואת חלקם האחר בחברות הביטוח. שנית, כששוק משתנה,ורוב הכוח נוטה לטובת הבנקים. מומלץ וכדאי לפתח מערך קשרים עיסקי לקראת שינוי מאזן הכוחות שיחול בשוק בעתיד.

היעד שהציבה התוכנית האסטרטגית של קבינט הדיור ב-2017 הוא לבנות כ – 1.5 מיליון יחידות דיור חדשות עד שנת 2040. השגת היעד כרוכה בבנייה של יותר מ-60 אלף דירות בשנה, והמשמעות היא שבעשורים הקרובים קצב הבנייה בישראל יואץ משמעותית. בתרחיש כזה רק טבעי שגם הגופים הפיננסיים הגדולים במשק יצטרפו להשקעות ומימון פרויקטים.

מגמה זו הניע את הגופים המוסדיים להגדלת נפח ההשקעות הלא סחירות שברשותם. ובמהלך השנים אף מופנה נתח גדל והולך להשקעות בנדל"ן, באמצעות נכסים מניבים, קרנות נדל"ן ובמקרים מסוימים אף באמצעות ייזום והקמה.

תחום הליווי הפיננסי ומימון מיזמי בנייה הינו המוביל בענף. זאת לאחר שנים שבהם נשלט התחום באופן מסורתי על ידי הבנקים, החלו בשנים האחרונות הגופים המוסדיים להציע ללקוחות תנאי ליווי טובים יותר ואפשרויות מימון מגוונות. בין אלה בולטות חברות הביטוח, שבשם התחרות בבנקים מציעים ללקוחות אפשרויות ליווי יצירתיות, הנהנות גם ממרחב רגולטורי נוח יחסית וכוללות פוליסות וערבויות חוק מכר.
אף שכיום הבנקים עדיין שולטים בחלק הארי של תחום הליווי הפיננסי של מיזמים, ולנוכח העובדה שיזמים רבים נכוור בעבר בשל התלות המוחלטת בהם. בשנים האחרונות חברות יזמיות רבות עוברות לאפיקי מימון אלטרנטיביים, ואף נהנות מתנאי מימון מיטביים הודות לתחרות הקיימת כיום בשוק.
בשנים האחרונות נוכח פריחת ענף הנדל"ן, המערכת הפיננסית כולה החל מבנקים ועד לחברות ביטוח וקרנות השקעה, משוועת לפרויקטים חדשים ומאוד להוטה לממן מיזמי בנייה, כשלכולם לא חסר ההון הדרוש לכך.

בדיקת כדאיות - המפתח לליווי פרויקטים
דוח אפס - המפתח לליווי פרויקטים
בניית תיק אשראי - המפתח לליווי פרויקטים
בחירת גוף מימון - המפתח לליווי פרויקטים
ליווי במהלך מו"מ - המפתח לליווי פרויקטים
מקסום תנאי ההלוואה - המפח לליווי פרויקטים

תחרות מול הבנקים:
יותר ויותר יזמים פונים לכיוון המימון החוץ-בנקאי הסיבה טמונה ביכולת המימון הגמישה העומדת לרשות חברות הביטוח, שיודעת לממן עבור לקוחותיהם גם עסקות יחודיות, כמו למשל לממן חלק מהון הפרויקט או אפילו לקנות חלק מנכס לצורך השבחת סל ההשקעות שלה. זאת בניגוד לבנק שאינו יכול מבחינה רגולטורית להחזיק בנכסים.

ב-2015 היוו הערבויות והפוליסות שהנפיקו חברות הביטוח 5% בלבד מכלל ערבויות חוק המכר בענף הבנייה. כיום, לכל הבנקים יחד יש 68 מיליארד שקל בערבויות חוק מכר. חברות הביטוח מחזיקות סכום נוסף של 20-15 מיליארד שקל, כלומר כ-20% מכלל הערבויות. ביחס להתחלה זוהי עלייה משמעותית מאוד.
חברות הביטוח גייסו וקלטו את העובדים המקצועיים מהמערכת הבנקאית, והם פועלים בסטנדרטים של הבנק מבחינת חיתום, הבנת הנדל"ן ועוד. היתרון הוא שבמעבר מהמערכת הבנקאית לזו הפרטית, הכוחות הפועלים בשוק למדו להיות יצירתיים יותר, גמישים יותר וסוגרים עסקאות טוב יותר.

נוכחות בשטח:
אחד החברות הבולטות בענף היא הפניקס השקעות ופיננסים, חברה אחות של הפניקס ביטוח המוכרת, זו רכשה דריסת רגל משמעותית בענף מימון הנדל"ן. ב-2018 רכשה זרוע הנדל"ן של החברה 25% מהבעלות בחברת היזמות אקרו נדל"ן, ובכך הפכה לחברת הביטוח היחידה בשוק המקומי אשר ברשותה חברת יזמות המשקיעה באופן ישיר בנכסים ובייזום.

בצד זה, גם תחום ליווי הפרויקטים וערבויות הנדל"ן של הפניקס השקעות בולט בשוק המקומי. הפניקס מחברות הביטוח הראשונות שהעניקו ליווי פיננסי מלא לפרויקטים במסגרת תוכנית מחיר למשתכן.

תחום ליווי הפרויקטים וערבויות הנדל"ן של הפניקס סיכם באחרונה מספר שנים מוצלחות עם צמיחה מרשימה במיוחד במימון מיזמי בנייה למגורים. הפרויקט הראשון של היחידה החל ביוני 2016 והסתיים באוגוסט 2018 עם קבלת טופס 4. מלבדו עוד שלושה פרויקטים הסתיימו בהצלחה. עד היום אישרה היחידה פוליסות ליווי לעשרות פרויקטים במסגרת של מיליארדי שקלים – חלקם בשלבי מימון הקרקע ואחרים בליווי פעיל.

בדומה לסקטור נדל"ן בבנק, חברות הביטוח מציעות ליווי פיננסי ללקוחות החל משלב הגשת ההצעה במכרז לזכייה בפרויקט, דרך מימון הקרקע, הנפקת פוליסות לרוכשים אשר נקראות במערכת הבנקאית ערבויות חוק מכר, ועד להסרת השעבודים וסיום התהליך. במסגרת הליווי, היא מעניקה ללקוחותיה אשראי בכיר, אשראי מזנין, ערבויות לגופים שונים במשק, ערבויות פיתוח, פוליסות לדיירים החדשים, וכן ערבויות לבעלי הקרקע בעסקות קומבינציה או בפינוי-בינוי.  תהליך המימון בחברת ביטוח דומה בעיקרו לזה המתרחש במערכת הבנקאית, ועומד בכל הסטנדרטים המקצועיים – בוחנים את הפרויקט לעומק. דו"חות כלכליים, דו"ח אפס, מסיירים פיזית בסביבת הנכס, ועוד. במידה שמחליטים להתקדם, העסקה עוברת לוועדות אשראי מקצועיות. לאחר מכן מתקדמים בפן המשפטי ועם סגירת החוזה יוצאים למימון ולליווי.

מחנק האשראי במגזר העסקי והשלכותיו על עסקים קטנים ובינוניים

רוב העסקים הקטנים והבינוניים סובלים ממחנק האשראי הקיים היום יותר מבכל זמן אחר, במגזר העסקי. כיום, גיוס אשראי לעסק עבור עסקים רבים הוא  מהלך הכרוך במחסומים קשים ומשוכות רבות. ואולם, קיים פתרון אשראי עסקי נוח נוסף שרבים מאותם עסקים קטנים הזקוקים לאשראי  פונים אליו, והוא פתרון גיוס אשראי עסקי במסגרת הלוואה בערבות מדינה.

ערבות מדינה כפתרון למחנק האשראי במגזר העסקי

קרן הסיוע לעסקים, הנה קרן המעניקה הלוואות בערבות המדינה לעסקים קטנים ובינוניים, ולמעשה הפתרון המרכזי הקיים במגזר העסקי להתמודדות עם מחנק האשראי. קרן סיוע לעסקים מאפשרת לעסקים רווחים ובריאים לגייס הלוואה חוץ בנקאית לטובת פעילות העסק. על ידי כך שהמדינה מעניקה ערבות מדינה היא מסייעת לאותם עסקים קטנים במתן הביטחונות הנדרשים על ידי מוסדות הבנקים, בערבות של 75%, ובכך עסקים קטנים ובינוניים יכולים למנף עד פי ארבע מסך הנכסים הנזילים שברשותם. בפועל, לעסקים הקטנים ישנו גורם המעניק הלוואות בדרישה לביטחונות מינימאליים של 25%, ובכך נוצר אפיק גיוס אשראי נוסף שמאפשר לקיחת הלוואות לעסקים ממוסדות הבנקים, חרף מחנק האשראי. ביחד עם ערבות המדינה המתקבלת דרך קרן סיוע לעסקים הדורשת בטחונות מינימליים, תנאי ההלוואות הניתנות דרך קרן סיוע לעסקים הם תנאי הלוואה נוחים מאוד, עם פריסה לחמש שנים ובריבית נוחה בהשוואה לריביות המתקבלות בבנקים במסגרות האשראי ובהלוואות מסחריות שונות.

ניהול יעיל של ההון החוזר

יש לבחון את צורכי הנזילות של העסק ולנתח בקפידה את ההון החוזר ואת תחזית תזרים המזומנים של העסק. ניהול יעיל של הון המכתיב  שמירה על רמות מלאי נמוכות ככל שאפשר, קיצור משך האשראי הניתן ללקוחות והארכת משך האשראי המתקבל מספקים. יש לבחון את האשראי הניתן לכל לקוח ולקוח המתקבל מכל ספק וספק ולנהל משא ומתן לשיפור התנאים. יש לייעל את הליכי הגבייה מלקוחות ולפעול בצורה נחרצת כדי לגבות כל חוב בפיגור. רפיון בפעילות הגבייה יאותת ללקוחותיכם שהם יכולים להשתמש בכם בכדי לממן את העסק שלהם ללא עלות מימון. יש לנהל סיכוני אשראי בצורה אחראית ולא להתפתות ליטול סיכונים שאינם סבירים. כדאי לזכור כי חובות אבודים פוגעים בתזרים המזומנים בעסק באופן ניכר. חשוב להקפיד ולעקוב אחרי מצבם הפיננסי של לקוחותיכם ובמידת הצורך אפילו להסתייע בשירותיהן של חברות מידע עסקי.

הגברת המודעות לחיסכון בהוצאות

חשוב למצוא דרכים לחיסכון בעסק תוך שימת דגש מיוחד על ההוצאות הקבועות. נהלו תמחיר בעסק והקפדה לפעול בצורה יעילה וחסכונית. קבלת החלטות על בסיס רציונלי כאשר טובת העסק גוברת על שיקולים אחרים. יש לערוך מיפוי יסודי של ההוצאות בעסק להתחיל לטפל קודם כל בחיסכון בהוצאות הכבדות יותר ורק אחר כך לעבור לכל שאר ההוצאות. בכדי לשפר את סיכויי ההצלחה יש לרתום לתהליך החיסכון את עובדיו ומנהליו של העסק. החלטות בנוגע לצמצום בכוח אדם ובעלויות שכר יש לבצע ברגישות אך בנחישות הדרושה.

בחינת הצורך בדחיית השקעות ויוזמות חדשות

השקעות ופעולות המבוצעות למטרות צמיחה של העסק תגדלנה בדרך כלל את צורכי האשראי ותייצרנה הכבדה נוספת על תזרים המזומנים. בתקופות של מחנק אשראי ולחץ בתזרים המזומנים יש לבחון את הצורך בדחיית השקעות ויוזמות עסקיות חדשות אשר עלולות לייצר השפעה שלילית על ההון החוזר בעסק ועל תזרימי המזומנים. במידה שהתוכנית העסקית תתריע כי העסק עלול להיקלע בסבירות די גבוהה לקשיים פיננסיים ולבעיות נזילות, חשוב לקבל החלטות המציבות את תזרים המזומנים בראש סדר העדיפויות גם במחיר של פגיעה בתשואות פוטנציאליות על השקעות.

התנהלות נכונה מול הבנקים

פניה לבנק בשלב המוקדם ביותר בו מזהים צורך בסיועו בפריסה ודחייה של הלוואות והגדלת מסגרות אשראי. פנייה מוקדמת אל הבנק בצירוף תוכנית עסקית והיערכות מתאימה תהיה עדיפה על פני פנייה של הבנק בדרישה לפירעון מיידי של החוב וביטול מסגרות האשראי. את הפנייה לבנק יש לבצע לאחר עבודת הכנה יסודית ובמידת הצורך לאחר הסתייעות בשירותיו של יועץ פיננסי. על מנת לזכות בתמיכתו של הבנק בעת משבר פיננסי יש להתנהל בשקיפות ולמסור את כל המידע הנדרש על העסק לרבות דרכי הפעולה המתוכננות לטיפול במצב הקיים.

מקורות מימון חלופיים לעסק

ישנם מספר צעדים הכרחיים לטיפול במחנק אשראי ובלחץ בתזרים המזומנים. וכך יש להיערך למצב בו יידרש העסק למקורות מימון נוספים. בין היתר ניתן לבצע:

  • שיפור תנאי האשראי מול ספקים.
  • מעבר מבעלות על נכסים לליסינג תפעולי.
  • ביצוע עסקאות פקטורינג – קבלת תשלום מוקדם על חובות לקוחות כנגד עמלת ניכיון.
  • ניכיון שיקים דחויים בבנק
  • פנייה לקרנות סיוע ממשלתיות – לצורך קבלת הלוואות לעסקים בערבות מדינה
  • מימוש נכסים והשקעות אשר אינם הכרחיים לעסק בטווח המיידי
  • הכנסת שותפים לעסק
  • מתן הנחה ללקוחות על מקדמות ועל תשלום במזומן.

קיימת חשיבות רבה לנקוט בצעדים האלה בשלבים מוקדמים ככל האפשר ולגלות נחישות והתמדה. תגובה מהירה ונחרצת עשויה להיות ההבדל בין הצלחה לבין כישלון בין הישרדות העסק לבין קריסתו. הטיפול במשבר אשראי ובלחץ בתזרימי המזומנים מצריך גיבוש תוכנית עבודה והגדרה מחודשת של סדרי העדיפויות העסקיים והפיננסיים. את תוכנית העבודה יש להוציא באופן מיידי אל הפועל תוך בקרה שוטפת על התהליך.

לסיכום, מחנק האשראי הוא מצב בעייתי מאוד הפוגע קשות בפעילות הבריאה של עסקים קטנים ובינוניים במגזר העסקי. יכולת לגייס אשראי לעסק היא אחד הגורמים המשפיעים ביותר ביכולת הצמיחה של עסק קטן, אז כאשר יכולת גיוס אשראי העסקי נפגעת הפגיעה בעסק יכולה להיות מקיפה. לכן היתרונות שמעניק פתרון קבלת הלוואה בערבות מדינה הם מאוד משמעותיים להבראת המגזר העסקי ולסיוע לעסקים קטנים ובינוניים. מחנק אשראי ולחץ בתזרים המזומנים. העיקרון המנחה להתמודדות עם מחסור באשראי ובעיות בתזרים המזומנים הוא ניהול עסק בצורה נכונה. ניהול נכון מגדיל את כושר ההישרדות של העסק ומאפשר לו לצלוח משברים כלכליים בצורה טובה יותר. עסקים יציבים המנוהלים בקפידה יוכלו אפילו לנצל הזדמנויות עסקיות כאשר כל השאר סובלים ממשבר אשראי כללי. יש להיות מודעים להבדלים בין תזרים המזומנים לרווחיות חשבונאית – רווח אינו תזרים מזומנים ולנוכח זאת יש לנהל בצורה חכמה את סדרי העדיפות בניהול העסק. לעיתים נאלצים לקבל החלטות לשיפור תזרים המזומנים גם במחיר של פגיעה ברווחיות – לדוגמא מכירת מלאי בהנחה ובמזומן.

מימון מלא ליזם
אישור עקרוני תוך 48 שעות!

פניה מהירה: